Gastronomika Romana

Napsugaras vasárnap a Gastronomika Romana rendezvényen

            A kevésbé bíztató előrejelzés ellenére az időjárás kedvezett és a nap végig hét ágra sütött vasárnap Mikházán. A Maros Megyei Múzeum gyönyörű háza és az ahhoz tartozó udvar újra élettel telt meg. A csodaszép táj mellett a vasárnap zajló tevékenységek sok embert vonzottak a kis faluba.

            A látogatók tárlatvezetésen vehettek részt a TIMEBOX pavilonokban és megcsodálhatták az új holoboxot, amely 3D képekben mutatja be a római hajápolás tematikájához tartozó tárgyakat. A gyerekek diadémot és sisakot készíthettek, különböző típusú coronákról tanulhattak. Az érdeklődők elkészíthették a saját illatos zsákjukat és agyagedényeket és figurákat formálhattak. A nap témája, és a legkedveltebb tevékenyég is egyben, a római receptek alapján készült savanyúságok és befőttek készítése volt. A gondosan megválogatott zöldségeket sós vízben és borecetben, a gyümölcsöket zamatos defrutumban tároltuk. A sorakozó megtöltött üvegedények igencsak ízletes látványt kínáltak. Azonban, hogy egy ilyen gasztronómiai élmény után senki ne maradjon éhes, készítettünk csipegetni valót is. Szándékunk az volt, hogy megmutassuk milyen lehetett egy római reggeli, amelyet valószínű minden háztartásban előszeretettel fogyasztottak. Két féle túrókrém vagy moretum frissen sült kenyérre kenve, valamint mandulás, fenyőmagos mustár került az asztalra. A látogatók visszajelzése alapján és abból kifolyólag, hogy nagy örömünkre az ételből nem maradt semmi, kijelenthetjük, hogy a konyha és savanyúság eltevő részleg jól teljesített. A savanyúságot és a befőtteket a 7R Római Fesztiválon szeretnénk felbontani, ahova mindenkit szeretettel várunk.

Noaptea_Muzeelor_Day3-2569Noaptea_Muzeelor_Day3-2559Noaptea_Muzeelor_Day3-2585Noaptea_Muzeelor_Day3-257760421078_2330037503701239_364314072532910080_nNoaptea_Muzeelor_Day3-2570