Nyárád menti útvonal

Marosvásárhely – Mikháza – Nyárádremete: Szakadát vára – Nyárádremete: Tompa tető vagy Alsóköhér: Pogor hegy – Marosvásárhely
Távolság: 93 km

A javasolt útvonal a következő nyomvonalon halad:

Marosvásárhely – Mikháza (római segédcsapattábor)

Távolság: 37 km
Szintkülönbség: 240 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Marosvásárhelyről (Târgu Mureș) a Segesvárra (Sighișoara) vezető 13-as országúton indulunk, majd még mielőtt kiérnénk a városból, balra fordulunk a 135-ös megyei útra Jedd (Livezeni) irányába. Kebeleszentiványt (Ivănești), Kebelét (Sânișor), Kisszentlőrincet (Lăureni), Székelysárdot (Șardu Nirajului) és Székelytompát (Tâmpa) érintve tovább haladunk a 135-ös megyei úton Nyárádszeredáig (Miercurea Nirajului). A település központjában balra fordulunk a 135A jelzésű megyei úton, majd Jobbágyfalva (Valea) érintésével érkezünk Csíkfalvára (Vărgata), ahol jobbra térünk a 27-es számmal jelzett községi útra. Búzaházát (Grâușorul) és Deményházát (Dămieni) érintve öt km hosszú kavicsos útszakaszon megérkezünk Mikházára (Călurăreni). A római lelőhely a település Deményháza felöli kijáratánál található.
A mikházi római lelőhelyről bővebb információ itt található.
Javasolt pihenőhely: Nyárádszereda, Csámborgó vendéglő (Bocskai István tér 38 szám).

Mikháza – Vármező – Nyárádremete: Szakadát vára (római őrtorony)

Távolság: 12 km
Szintkülönbség: 140 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Mikházáról északkeleti irányba indulva elérkezünk a 153A jelzésű megyei úthoz, ahol jobbra kanyarodunk, majd Nyárádköszvényest (Mătrici) elhagyva Nyárádremetén (Eremitu) tovább haladunk a 153-as megyei úton. A nyárádremetei helységnévtáblától közel két km-re elfordulunk balra, majd hamarosan megérkezünk Vármezőre (Câmpu Cetății). Vármezőről gyalog folytathajuk utunkat a Szakadát vári római őrtoronyhoz. Erdei biciklizésben jártas kerékpárosok mountain bike típusú biciklikkel is teljesíthetik az útvonalat. Az erdei szakasz a gyalogos útvonalat követi, helyenként le kell szállni a bicikliről, át kell kelni a patakon. A földútat gyakran befedi az avar, ezért fokozott figyelmet ígényel a nagyobb gödrök elkerülése.
A Szakadát vári római őrtorony gyalogos megközelítéséhez itt található bővebb információ.

Nyárádremete: Szakadát vára – Nyárádremete: Tompa tető vagy Alsóköhér: Pogor hegy (római őrtornyok)

Távolság: 6 km
Szintkülönbség: 30 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Vármezőről visszabiciklizünk a 153-as jelzésű megyei úton Nyárádremetéig, majd a faluban jobbra kanyarodunk a Görgényorsova (Orșova) felé vezető erdei útra. A letérőtől nagyjából három km-t tehetünk meg biciklivel, ezután gyalog folytathatjuk utunkat. Ezen az úton két lelőhelyet is megközelítünk, melyek két különböző irányban vannak egymástól. A Pogor hegyi római őrtorony gyalogos megközelítéséhez itt, a Tompa tetői őrtorony pontos helyéhez pedig itt találunk bővebb információt.

Az aszfaltról letérve fokozatosan emelkedő, kavicsos úton haladhatunk addig a pontig, ahol a gyalogos térképen kettéválik a pirossal jelőlt út. Itt választhatunk, hogy melyik őrtornyot szeretnénk meglátogatni. Ha a Pogor hegyi tornyot válasszuk, akkor haladjunk tovább az erdei úton addig a pontig, ahol a gyalogos térképen jelzett út balra kanyarodik az erdőbe. Innen tapasztalt mountain bike-ozóknak is a gyalogos megközelítést ajánljuk. Amennyiben a Tompa tetői őrtornyokat látogatnánk meg forduljunk jobbra ott, ahol a gyalogos térképen ketté válik a pirossal jelzett út, majd kövessük azt. Az emelkedőkkel bővelkedő földúton válalkozó kedvűek mountain bike típusú biciklikkel megteheti az út nagyrészét.

Nyárádremete: Tompa tető vagy Alsóköhér: Pogor hegy – Marosvásárhely

Távolság: 38 km
Szintkülönbség: 130 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Visszabiciklizünk Nyárádremetére, majd a 153. számú megyei úton jobbra fordulunk, tovább haladunk a 153A jelzésű megyei úton ahol Nyárádköszvényest és Deményházát elhagyva jobbra kanyarodunk Iszló (Isla) irányába. Az iszlói tetőn áthaladva Székelykált (Călușer) és Iklandot (Icland) érintve megérkezünk Nagyernyébe (Ernei) ahol balra kanyarodunk a 15-ös országútra. Közel tíz km biciklizés után, Marosszentgyörgyön (Sângeorgiu de Mureș) keresztül érkezünk Marosvásárhelyre.
Javasolt pihenőhely: Iszló, Schwaben Hof vendéglő.