Táborok útja

Marosvásárhely – Marosvécs – Mikháza – Sóvárad – Marosvásárhely
Távolság: 165 km

A javasolt útvonal a következő nyomvonalon halad:

Marosvásárhely – Marosvécs (római segédcsapattábor)

Távolság: 47 km
Szintkülönbség: 180 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Marosvásárhelyt (Târgu Mureș) a 15-ös országúton hagyjuk el északi irányba. Marosszentgyörgy (Sângeorgiu de Mureș) és Nagyernye (Ernei) érintésével érkezünk Sáromberkére (Dumbrăvioara), ahol jobbra kanyarodunk a 153B számú megyei útra. A következő településen, Marossárpatakon (Glodeni) jobbra fordulunk a 154J jelzésű megyei útra, majd Vajdaszentivány (Voivodeni) érintésével áthaladunk Beresztelkére (Breaza), ahol jobbra fordulunk a 16-os országútra melyen elérkezünk Szászrégenbe (Reghin). Innen tovább folytatjuk utunkat északra, a 15-ös országúton. Marosfelfalun (Suseni) keresztül jutunk el Marosvécsre (Brâncovenești). A marosvécsi segédcsapattábor a Keméy-kastély gyümölcsösében és az angol parkban található.
A marosvécsi római lelőhelyről bővebb információ, itt található.
Javasolt pihenőhely: Vajdaszentivány, Zichy-kastély

Marosvécs – Mikháza (római segédcsapattábor)

Távolság: 45 km
Szintkülönbség: 310 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Marosvécsen átkelünk a Maroson, jobbra fordulunk a 154A jelzésű megyei úton, majd Felsőidecset (Ideciu de Sus) és Alsőidecst (Ideciu de Jos) éríntve megérkezünk Szászrégenbe. A várost Marosvásárhely irányába elhagyva kis szakaszt teszünk meg a 15-ös országúton, majd balra kanyarodunk a 153-as megyei útra. Alsóbölkényt (Beica de Jos) érintve Görgénynádas (Nadășa) után jobbra kanyarodunk a 135A jelzésű megyei úton. Jobbágytelkét (Sâmbriaș) és Székelyhodost (Hodoșa) elhagyva kiérünk a 153A jelzésű megyei útra, ahol balra kanyarodunk, majd megérkezünk Deményházára (Dămieni). A falu központjában jobbra fordulunk és a kavicsos, 27-es számú községi úton megérkezünk Mikházára (Câlugăreni). A mikházi segédcsapattábor a falu nyugagti oldalán, a Deményháza felőli végén található, bővebb információt itt találhatunk róla.
Javasolt pihenőhely: Jobbágytelke, Falumúzem

Mikháza – Sóvárad (római segédcsapattábor)

Távolság: 28 km
Szintkülönbség: 250 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Mikházát a 27-es községi úton hagyjuk el északi irányban, majd a 153A megyei úton jobbra kanyarodunk. Nyárádköszvényes (Mătrici) után tovább haladunk a 153-as megyei úton, majd Nyárádremetét (Eremitu) és Szakadátot (Săcădat) elhagyva megérkezünk Szovátára (Sovata). A városból déli irányban biciklizünk tovább, a Marosvásárhelyre vezető 13A jelzésű országúton, majd a letérőtől 4 km-es távolság megtétele után megérkezünk Sóváradra (Sărățeni). A mai település ráépült a sóváradi segédcsapattáborra, bővebb információt itt találhatunk róla.

Sóvárad – Marosvásárhely

Távolság: 45 km
Szintkülönbség: 310 m
Útburkolat: aszfalt, kavics

Sóváradról a 135-ös megyei úton haladva érünk el Nyárádmagyarósra (Măgherani), majd tovább biciklizünk Székelybere (Bereni), Nyárádszereda (Miercurea Nirajului), Székelytompa (Tâmpa), Székelysárd (Șardu Nirajului), Kisszentlőrinc (Lăureni), Kebele (Sânișor), Kebeleszentivány (Ivănești) és Jedd (Livezeni) érintésével Marosvásárhelyre.
Javasolt pihenőhely: Nyárádszereda, Csámborgó vendéglő (Bocskai István tér 38 szám)