Să menținem rânduiala!

             Parcul Arheologic de la Călugăreni se pregătește pentru a primi vizitatori și anul acesta. Cu sosirea primăverii, grădina experimentală a început să se înverzească din nou. De îndată ce muzeul a primit un nou imobil, grădina noastră experimentală putea fi mutată într-un loc mult mai adecvat. S-au conservat plantele perene și anul acesta intenționăm să lărgim repertoriul speciilor cultivate.

kep

Întreținerea Parcului Arheologic este o activitate de câteva zile în fiecare săptămână. În luna martie au fost curățate și dezinfectate pavilioanele TIMEBOX, curtea Centrului Interdisciplinar, panourile informative și zona Belvederii.

Prezentare despre săpăturile de la Brâncovenești

Szilamér Péter Pánczél, arheolog al Muzeului Județean Mureș, a fost invitat să țină o prezentare despre săpăturile din anul 2019 de la Brâncovenești. Datorită lucrărilor de renovare la biserică, au fost necesare cercetări arheologice, care au fost efectuate de către arheologii de la Muzeul Județean Mureș, studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai și tinerii de la Brâncovenești. Proiectul a fost finanțat de către Eparhia Reformată din Ardeal și coordonat de către Asociația Pósta Béla din Cluj-Napoca. În urma cercetărilor a fost identificată baza turnului de clopot neterminat din secolul 18. Cauza pentru care acesta a rămas nefinalizat, rămâne o întrebare. Datorită faptului că biserica a fost construită pe așezarea de Epoca Romană, au fost descoperite multe vestigii care aparțin Antichității.

DSC_0601

Cealaltă locație de cercetare a fost în livada familiei Kemény. Scopul a fost de a cerceta o capelă sau o biserică mai mică, care a fost semnalat și în urma săpăturilor din 1970. Cu ajutorul datelor geofizice și în urma săpăturilor, sacristia, absida și o parte din cripta familiei Kemény au fost localizate. Însă pentru datarea construției sunt nevoite cercetări ulterioare.

thumbnail

Publicul a avut șansa de a pune întrebări, nu numai pentru dl. Pánczél, dar și celorlalți specialiști prezenți. Evenimentul s-a sfârșit cu un agape.

DSC_0609

Proiectul clădirii de protecție a fost premiat

diiijjj

Din cei 53 de participanți la competiția „Tineri în alb și negru” organizat de Asociația Arhitecților Maghiari, 25 au fost selectați pentru a fi expuse. 5 proiecte au fost premiate de juriul format din arhitecți renumiți pe plan internațional. Tinerii arhitecți Cseh András, Galántai Gergely, Karlovecz Ádám și Lévay Áron Farkas au fost printre premianți pentru proiectul inovativ privind prezentarea clădirii comandamentului (principia) de la Călugăreni. Echipa a fost inspirată de minunatul peisaj transilvănean și elementele deja existente în Parcul Arheologic de la Călugăreni. Ținem să felicităm echipa pentru acest rezultat deosebit!

Mai mult despre proiect aici.