Festivalul 7R (Roman) de la Călugăreni

7R_490px

Festivalul 7R (Roman) de la Călugăreni  revine într-o formă plină de culoare, de această dată el se află sub Mirajul Orientului. Imperiul Roman a fost mereu tărâmul schimburilor culturale,acestea reprezentând însăși bogăția sa.

Anul acesta organizatorii vă pregătesc o ediție de excepție, dedicată, ca de obicei, întregii familii și tuturor gusturilor. Parade militare romane, gladiatori, lupte, târguri de sclavi, expoziții și ateliere de pedagogie muzeală, plimbări cu căruța prin sat sau concerte, sunt numai câteva dintre activitățile pe care vi le pregătim.

Vă așteptăm la Călugăreniîn 3 august de la orele 11, pentru o zi plină de activități și pentru a cunoaște mai binemoștenirea lumii romane!

thumbnail

Duminică cu soare la Gastronomika Romana

Duminică cu soare la Gastronomika Romana

Contrar prognozei nefavorabile duminică a fost o zi însorită. Frumoasa casă și grădină a Muzeului Județean Mureș a fost umplută cu viață din nou. Nu numai minunatul anturaj, dar și activitățile propuse au atras mulți oameni în sat.

Vizitatorii au avut șansa să participe la turul ghidat în pavilioanele TIMEBOX și să vadă primii noul holobox, care prezintă artefacte legate de îngrijirea părului, proiectate în 3D. Copii au avut posibilitatea să fabrice diademe și coifuri și să învețe despre diferitele coronae din epoca romană. Cei interesați puteau să facă propriul lor săculeț aromatic și vase din lut. Tema principală, și totodată cea mai populară, a fost prezentarea diferitelor metode de prezervare a legumelor și a fructelor, după rețete romane. Am folosit o varietate colorată a legumelor îmbibate în saramură și oțet de vin, și fructe puse în defrutum. Vasele de sticlă pline arătau extrem de delicios. Pentru a potoli pofta, am pregătit și mâncare care putea fi consumată pe loc. Intenția a fost de a recrea un mic dejun sau o masă care cel mai probabil apărea în aproape toate gospodăriile romane. Astfel am preparat două tipuri de cremă de brânză sau moretum pus pe pâine proaspătă și muștar cu migdale și semințe de brad. După reacția vizitatorilor și din faptul că, spre plăcerea noastră, nu a rămas nimic din mâncare, putem să enunțăm că secția de mâncare și murături a ieșit foarte bine. Vasele cu murături și compot o să fie deschise la Festivalul Roman 7R, pe 3 August, la care vă invităm cu drag.

Noaptea_Muzeelor_Day3-2569 Noaptea_Muzeelor_Day3-2559 Noaptea_Muzeelor_Day3-2570

Noaptea_Muzeelor_Day3-2585 Noaptea_Muzeelor_Day3-2577 60421078_2330037503701239_364314072532910080_n

GASTRONOMIKA ROMANA

GR_GIF

Loc de desfășurare: Parcul Arheologic de la Călugăreni

În cadrul activității dorim să prezentăm diferitele tehnici de conservare a alimentelor folosite în epoca romană. Pe lângă prezentarea rețetelor din sursele antice, dorim să testăm prin metoda arheologiei experimentale, câteva proceduri de conservare a legumelor și fructelor. Alimentele conservate vor putea fi degustate la Festivalul 7R (Roman) de la Călugăreni, din data de 3 august 2019.
Parteneri: Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste din Târgu Mureş, Departamentul de Horticultură; Amenajări Peisagistice Sidó György.

Spațiu///Forță. Expoziție de arhitectură

Spațiu///Forță. Expoziție de arhitectură

În cadrul expoziției Spațiu///Forță| al II.-lea Salon Național de Arhitectură, în Galeria de Artă din Budapesta au fost prezentate și pavilioanele Timebox de la Călugăreni. Tematica expoziției este variată, prezintă cele mai noi creații arhitecturale, activitatea Atelierului de Arhitectură din Miskolc (1977-1990), activitatea lui Medgyaszay István și secțiunea denumită ”Arhitectura luminii”, în cadrul căruia spațiul este reprezentat cu ajutorul umbrei. Expoziția poate fi vizitată până la 25 august.

Pavilioanele Timebox au fost construite în 2015, inaugurate în 2016 și de atunci găzduiesc o expoziție arheologică privind situl roman de la Călugăreni.

thumbnail (4)thumbnail (5)thumbnail (6)

Războiul tranșeelor

Muzeul Județean Mureș are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției Războiul tranșeelor. Marele război din perspectiva arheologiei aeriene. Cu ocazia vernisajului va avea loc o conferință în limba română în data de 27 martie 2019, miercuri, de la orele 14 în clădirea Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș (Piața Trandafirilor nr. 11).
Programul conferinței:
14:00-14:05 Cuvântul de deschidere al directorului Soós Zoltán
14:05-14:15 Dorel Marc: Mureşeni in tranşeele Marelui Război. Cercetare și muzeologie
14:15-14:30 Sárándi Tamás: Tranșee cartografiate. Județul Mureș, ca teatru de război în timpul Primului Război Mondial
14:30-14:45 Pánczél Szilamér: Regiune de graniță. Strategie militară în zona Munților Călimani și Ghurghiu

Plakat_legi_regeszet_5_CtoC.cdr