Războiul tranșeelor

Muzeul Județean Mureș are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției Războiul tranșeelor. Marele război din perspectiva arheologiei aeriene. Cu ocazia vernisajului va avea loc o conferință în limba română în data de 27 martie 2019, miercuri, de la orele 14 în clădirea Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș (Piața Trandafirilor nr. 11).
Programul conferinței:
14:00-14:05 Cuvântul de deschidere al directorului Soós Zoltán
14:05-14:15 Dorel Marc: Mureşeni in tranşeele Marelui Război. Cercetare și muzeologie
14:15-14:30 Sárándi Tamás: Tranșee cartografiate. Județul Mureș, ca teatru de război în timpul Primului Război Mondial
14:30-14:45 Pánczél Szilamér: Regiune de graniță. Strategie militară în zona Munților Călimani și Ghurghiu

Plakat_legi_regeszet_5_CtoC.cdr

Parc din teren agricol

Din 2015 ne străduim să dezvoltăm parcul arheologic de la Călugăreni. Singura cale de a amplifica acest proiect este achiziționarea unor noi parcele, însă acestea costă destul de mulți bani și timp. Astfel, am depus un proiect la Rózsa Sándor 2. Népi Közpénztékozló Alap (o fundație din Ungaria cu un nume aproape intraductibil) și am reușit să trecem în etapa a doua. În momentul de față avem nevoie de sprijinul vostru, astfel vă rugăm să votați proiectul nostru prin Facebook (trebuie doar să vă înregistrați = Bejelentkezés + să dați un like) și nu uitați că fiecare vot contează! În același timp vă rugăm să ne ajutați ca știrea să ajungă la cât mai mulți oameni!

Descrierea proiectului este în limba maghiară (în cazul în care nu înțelegeți tot puteți folosi Google translate), însă vă putem asigura că scopul este de a achiziționa terenuri și de a construi o căsuță permanentă pentru Morzsi Mikházi.

Atenție se poate vota doar până în 15 martie!
Denumirea proiectului: Krumplifüldből parkot (Parc din teren agricol)
https://webapps.mkkp.party/rosanekateka/…

RS2019-14_image_0

Expoziție de arhitectură despre identitate și cultură

În data de 30 noiembrie 2018 (vineri) la orele 19.00, în sala de expoziții din Cetate a Muzeului de Istorie și Arheologie va fi vernisată expoziția intitulată Cinci ani de IDENTITATE ȘI CULTURĂ: 2013–2017.

plakat identitas copyMaterialele expuse se bazează pe rezultatele științifice obținute în urma cooperării dintre studenții și profesorii Catedrei de Arhitectură Industrială și Agricolă a Universității Tehnice și de Științe Economice de la Budapesta, cooperare desfășurată în cadrul școlilor de vară organizatela Călugăreni. Acestea au fost realizate în cadrul unui proiect de cercetare internațional multianual (LIMESUL ROMAN CA PEISAJ CULTURAL EUROPEAN). În urma cercetărilor din Transilvania, studenții au avut oportunitatea de a valorifica rezultatele științifice la Conferințele Studențești organizateîn ultimii cinci ani. În cadrul acestora ei au analizat posibilitățile valorificării turistice a siturilor romane și provocările legate de protecția acestui patrimoniu extrem de valoros.

A XII-a Conferință de Arheologie din Transilvania

Între 30 noiembrie și 2 decembrie va avea loc a XII-a Conferință de Arheologie din Transilvania, organizată de Muzeul Județean Mureș și Asociația Pósta Béla. Evenimentul se va desfășura în clădirea Muzeului de Istorie și Arheologie din cetatea din Tîrgu Mureș. Cei interesați vor avea ocazia de a participa la prelegeri prezentate de specialiști în diferite epoci istorice, precum preistoria, istoria antică, perioada migrațiilor și evul mediu. În afară de acestea, o secție separată va fi dedicată problemelor legate de istoricul cercetărilor, în cadrul căreia vor fi prezentate activitățile unor cercetători din secolele trecute.

konf plakat_CtC

Practică studențească pe limes-ul Estic al Daciei

Pe parcursul lunii trecute în clădirea comandamentului din castrul roman și în așezarea civilă de la Călugăreni au fost efectuate săpături arheologice care au implicat cercetători și studenți din România, Germania și Ungaria. Cercetările din principia s-au concentrat asupra încăperilor din colțul sud-estic al clădirii, iar scopul săpăturii din vicus a fost dezvelirea unei gropi menajere plină cu ceramică romană și a unui strat care conținea obiecte cu caracter cultic. În clădirea comandamentului a ieșit la iveală ultima fază de utilizare a încăperilor, respectiv fundația zidurilor. Materialul arheologic din groapa menajeră din vicus arată caracteristicile producției locale de ceramică și îmbogățește repertoriul formelor din sec. al II-lea d.Hr., în timp ce vasele cu șarpe și turibula oferă informații despre activitățile cu caracter cultic. Pe lângă dispoziția minunată, studenții au acumulat experiență și cunoștințe noi.

DSC_0874DSC_0879DSC_7234

Dispoziția a fost amplificată și de Ziua Arheologiei 6R, care a avut loc pe 11 august. Vizitatorii, pe lângă variatele activități de pedagogie muzeală au avut șansa să asculte prezentări și să participe la o săpătură arheologică adevărată. Ziua a fost încoronată de inaugurarea unui bellevue special, denumit Busolă, născut dintr-un proiect al Universității Tehnice și de Științe Economice din Budapesta.

DSC_6854collage