Duminică cu soare la Gastronomika Romana

Duminică cu soare la Gastronomika Romana

Contrar prognozei nefavorabile duminică a fost o zi însorită. Frumoasa casă și grădină a Muzeului Județean Mureș a fost umplută cu viață din nou. Nu numai minunatul anturaj, dar și activitățile propuse au atras mulți oameni în sat.

Vizitatorii au avut șansa să participe la turul ghidat în pavilioanele TIMEBOX și să vadă primii noul holobox, care prezintă artefacte legate de îngrijirea părului, proiectate în 3D. Copii au avut posibilitatea să fabrice diademe și coifuri și să învețe despre diferitele coronae din epoca romană. Cei interesați puteau să facă propriul lor săculeț aromatic și vase din lut. Tema principală, și totodată cea mai populară, a fost prezentarea diferitelor metode de prezervare a legumelor și a fructelor, după rețete romane. Am folosit o varietate colorată a legumelor îmbibate în saramură și oțet de vin, și fructe puse în defrutum. Vasele de sticlă pline arătau extrem de delicios. Pentru a potoli pofta, am pregătit și mâncare care putea fi consumată pe loc. Intenția a fost de a recrea un mic dejun sau o masă care cel mai probabil apărea în aproape toate gospodăriile romane. Astfel am preparat două tipuri de cremă de brânză sau moretum pus pe pâine proaspătă și muștar cu migdale și semințe de brad. După reacția vizitatorilor și din faptul că, spre plăcerea noastră, nu a rămas nimic din mâncare, putem să enunțăm că secția de mâncare și murături a ieșit foarte bine. Vasele cu murături și compot o să fie deschise la Festivalul Roman 7R, pe 3 August, la care vă invităm cu drag.

Noaptea_Muzeelor_Day3-2569 Noaptea_Muzeelor_Day3-2559 Noaptea_Muzeelor_Day3-2570

Noaptea_Muzeelor_Day3-2585 Noaptea_Muzeelor_Day3-2577 60421078_2330037503701239_364314072532910080_n