Cercetări de teren la Sânpaul

DSC_0416În perioada 7-10 aprilie, la Sânpaul (jud. Harghita) a avut loc o periegheză, organizat de către arheologi ai Muzeului Județean Mureș, la care au participat şi studenţi de la Universitatea Babeș-Bolyai.

DSC_0409Până în prezent nu se cunoaștea întinderea exactă a așezării romane din jurul castrului, motiv pentru care muzeul a demarat cercetările de teren, mai mult de atât studenții de arheologie au avut şansa de a obţine experienţe profesionale.

DSC_0405În ciuda vremii nefavorabile, grădinile mai multor case şi câmpurile lângă sat au fost cercetate, iar informaţiile obţinute pe parcursul celor patru zile sunt considerabile.

DSC_0394

Practică studențească pe limes-ul Estic al Daciei

Pe parcursul lunii trecute în clădirea comandamentului din castrul roman și în așezarea civilă de la Călugăreni au fost efectuate săpături arheologice care au implicat cercetători și studenți din România, Germania și Ungaria. Cercetările din principia s-au concentrat asupra încăperilor din colțul sud-estic al clădirii, iar scopul săpăturii din vicus a fost dezvelirea unei gropi menajere plină cu ceramică romană și a unui strat care conținea obiecte cu caracter cultic. În clădirea comandamentului a ieșit la iveală ultima fază de utilizare a încăperilor, respectiv fundația zidurilor. Materialul arheologic din groapa menajeră din vicus arată caracteristicile producției locale de ceramică și îmbogățește repertoriul formelor din sec. al II-lea d.Hr., în timp ce vasele cu șarpe și turibula oferă informații despre activitățile cu caracter cultic. Pe lângă dispoziția minunată, studenții au acumulat experiență și cunoștințe noi.

DSC_0874DSC_0879DSC_7234

Dispoziția a fost amplificată și de Ziua Arheologiei 6R, care a avut loc pe 11 august. Vizitatorii, pe lângă variatele activități de pedagogie muzeală au avut șansa să asculte prezentări și să participe la o săpătură arheologică adevărată. Ziua a fost încoronată de inaugurarea unui bellevue special, denumit Busolă, născut dintr-un proiect al Universității Tehnice și de Științe Economice din Budapesta.

DSC_6854collage