Traseul Niraj

Târgu Mureș – Călugăreni– Eremitu: cetatea Săcădat– Eremitu: vârful Tâmpa sau Ciherul de Jos: Pogor– Târgu Mureș
Distanța: 93 km

Traseul propus va urmări ruta:

Târgu Mureș – Călugăreni (castrul auxiliar roman)

Distanță: 37 km
Diferență de nivel: 240 m
Pavaj: asfalt, pietriș

Din Târgu Mureș pornim spre Sighișoara pe drumul național 13, înainte de a părăsi orașul virăm spre stânga pe rumul județean 135 către Livezeni. Ne continuăm călătoria pe următorul traseu: Ivănești, Sânișor, Lăureni, Șardu Nirajului și Tâmpa, ajungând la Miercurea Nirajului. În centrul localității virăm spre stânga pe drumul județean 135A, trecem prin Valea ajungând la Vărgata, de unde virăm spre dreapta pe drumul comunal 27. Ne continuăm drumul prin: Grâușorul și Dămieni, pe un drum d pietriș lung de 5 km ajungem la Călugăreni. Situl roman se află la intrarea din spre Dămieni.
Informații suplimentare despre situl roman de la Călugăreni se pot accesa aici.
Popas recomandat: Miercurea Nirajului, restaurantul Csámborgó (piața Bocskai István nr. 38)

Călugăreni – Câmpu Cetății – Eremitu: cetatea Săcădat (turn de veghe roman)

Distanța: 12 km
Diferență de nivel: 140 m
Pavaj: asfalt, pietriș

De la Călugăreni pornim spre nord-est ajungând pe drumul județean 153A, de unde virăm spre dreapta, trecem prin Mătrici și ajungem la Eremitu de unde ne continuăm drumul pe drumul județean 153. La 2 km după panoul cu numele localității Eremitu virăm spre stânga de unde ajungem în curând la Câmpu Cetății. De aici ne putem continua drumul pe jos spre turnul roman de la cetatea Săcădat. Cicliștii experimentați dotați cu biciclete de teren pot parcurge acest sector cu bicicleta. După calea pietonală urmează un sector de drum forestier care necesită uneori coborârea de pe bicicletă, și trecerea pârâului. Drumul de pământ este acoperit pe porțiuni mari de frunze, astfel se impune atenția sporită pentru a ocoli gropile.
Informații legate de accesul la turnul roman de la Săcădat puteți accesa aici.

Eremitu: cetatea Săcădat – Eremitu: vârful Tâmpa sau Ciherul de Jos: Pogor (turn de veghe roman)

Distanță: 6 km
Diferență de nivel: 30 m
Pavaj: asfalt, pietriș

De la Câmpu Cetății ne întoarcem pe drumul județean 153 până la Miercurea Nirajului, ajunși în sat virăm spre dreata pe drumul forestier care duce spre Orșova. După drumul de ocolire parcurgem 3 km cu bicicleta restul drumului putând fi parcurs doar pe jos. Pe acest drum putem ajunge la două situri arheologice aflate în două direcții opuse. Informați referitoare la accesul la turnul de veghe roman de pe muntele Pogor puteți accesa aici, respectiv informații referitoare la turnul de veghe de pe vârful Tâmpa, aici.

Coborând de pe drumul de asfalt ne continuăm drumul pe un drum care urcă gradual până la punctul în care drumul marcat cu roșu pe hartă se desparte în două. În acest punct trebuie să alegem în funcție de turnul roman pe care dorim să-l vizităm. În cazul în care alegem turnul de pe vârful Pogor, atunci mergem în continuare pe drumul montan până la punctul în care drumul marcat pe hartă virează spre stânga în pădure. Din acest punct recomandăm continuarea drumului pe jos și pentru cicliștii experimentați. În cazul în care dorim să vizităm turnul de pe vârful Tâmpa, virăm spre dreapta în punctul de bifurcație marcat pe hartă și urmărim acel drum. Drumul este marcat de numeroase pante astfel recomandăm urcarea cu bicicleta doar pentru cicliștii dotați cu biciclete de teren de tip mountain bike.

Eremitu: vârful Tâmpa sau Ciherul de Jos: dealul Pogor – Târgu Mureș

Distanța: 38 km
Diefernța de nivel: 130 m
Pavaj: asfalt, pietriș

Ne întoarcem cu bicicleta spre Miercurea Nirajului pe drumul județean153, virăm spre dreapta, ne continuă drumul pe drumul județean 153A de unde trecând de Mătrici și Dămieni virăm spre dreapta spre Isla. După Isla ne continuăm drumul prin Călușeri și Icland, ajungând la Ernei de unde virăm spre stânga pe drumul național 15. După aproximativ 10 m parcurse cu bicicleta ajungem la Târgu Mureș prin Sângeorgiu de Mureș.
Popas recomandat: Isla, Schwaben Hof Gasthaus