Traseul castrelor

Târgu Mureș – Brâncovenești – Călugăreni – Sărățeni – Târgu Mureș
Distanță: 165 km

Traseul propus va urmări ruta:

Târgu Mureș – Brâncovenești (castru auxiliar roman)

Distanță: 47 km
Diferență de nivel: 180 m
Pavaj: asfalt, pietriș

Părăsim Târgu Mureș prin drumul național 15 în direcția nord pe traseul următor: Sângeorgiu de Mureș, Ernei, Dumbrăvioara, de unde virăm pre dreapta pe drumul județean 153B. În următoarea localitate la Glodeni virăm spre dreapta pe drumul județean 154J, mai apoi trecem prin Voivodeni și Breaza, unde virăm spre dreapta pe drumul național 16, ajungem la Reghin. De aici ne continuăm drumul în direcția nord pe drumul național 15 pe ruta: Suseni – Brâncovenești. Castrul roman de Brâncovenești se află în livada și grădina englezească a castelului Kemény.
Informații suplimentare legate de situl roman de la Brâncovenești se pot accesa aici.
Popas recomandat: Voivodeni, castelul Zichy

Brâncovenești – Călugăreni (castru auxiliar roman)

Distanță: 45 km
Diferență de nivel: 310 m
Pavaj: asfalt, pietriș

La Brâncovenești trecem peste Mureș, virăm spre dreapta pe drumul județean 154A, mai apoi trecând prin Ideciu de Sus și Ideciu de Jos ajungem la Reghin. Părăsind orașul pe drumul care duce spre Târgu Mureș parcurgem un sector mic pe drumul național 15, pe urmă virăm spre stânga pe drumul județean 153. Trecând prin Beica de Jos și Nadășa virăm spre dreapta pe drumul județean 135A. Trecând de Sâmbriaș și Hodoșa ajungem pe drumul județean 153A, de unde virăm spre stânga și ajungem în curând la Dămieni. În centrul satului virăm la dreapta și pătrundem pe drumul comunal 27 de unde ajungem la Călugăreni. Castrul roman de la Călugăreni se află la intrarea în sat dinspre Dămieni, informații suplimentare se pot accesa aici
Popas recomandat: Sâmbriaș, Muzeul satului.

Călugăreni – Sărățeni (castru auxiliar roman)

Distanța: 28 km
Diferența de nivel: 250 m
Pavaj: asfalt, pietriș

Părăsim Călugăreni pe drumul comunal 27 în direcția nord, mai apoi pe drumul județean 153A virăm la dreapta. După Mătrici ne continuăm călătoria pe drumul județean 153, urmând ca după ce trecem prin Eremitu și Săcădat ajungem la Sovata. Ne continuăm drumul pe bicicletă în direcția sud pe drumul național 13A care duce spre Târgu Mureș. La 4 km după drumul de ocolire ajungem la Sărățeni. Localitatea actuală s-a suprapus peste castrul roman, informații suplimentare se pot accesa aici.

Sărăţeni – Târgu Mureş

Distanță: 45 km
Diferență de nivel: 310 m
Pavaj: asfalt, pietriș

De la Sărățeni pe drumul județean 135 ajungem la Măgherani, urmând ca să ne continuăm drumul pe traseul: Bereni, Miercurea Nirajului, Tâmpa, Șardu Nirajului, Lăureni, Sânișor, Ivănești și Livezeni, ajungând la Târgu Mureș.
Popas recomandat: Miercurea Nirajului restaurant Csámborgó (piața Bocskai István nr. 38)