Mikházi lelet Craiován

Az Olténiai Múzeum legújabb ideiglenes kiállítása a Dáciában is használt pajzsokat hivatott bemutatni. A Maros Megyei Múzeum régészeti gyűjteményének kiemelkedő darabja, egy Mikházán talált római pajzsdudor (umbo) is megtekinthető a kiállításon.

101010308_3011076842313994_464306812468854784_o

Vigyázzunk a rendre!

           A Mikházi Régészeti Parkban idén is karbantartási munkálatok folynak. A tavasz eljövetelével a kísérleti kert évelőnövényei újraéledtek és mivel a múzeum egy újabb ingatlannal bővült, az ágyásokat átköltöztethettükegy sokkal jobb helyszínre. Az évelő növényeket megőriztük és idéntől újabb fajokkal bővítjük a füvészkertet.

kep

            A Régészeti Park karbantartása hetente egy többnapos folyamat. Márciusban lefertőtlenítettük és kitakarítottuk a TIMEBOX pavilonokat, megtisztítottuk az információs táblákat, az Interdiszciplináris Kutatóközpont kertjét és a Kilátó környékét is rendbe tettük.

Előadás a 2019-es marosvécsi ásatásokról

DSC_0601A Vécsi esték programsorozat keretén belül Pánczél Szilamér Péter, a Maros Megyei Múzeum régésze tartott előadást a 2019-ben folytatott marosvécsi ásatásokról. A református templom felújítási munkálatai miatt szükség volt diagnózis ásatásra is, melyet a múzeum munkatársai, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem régésztanhallgatói, valamint marosvécsi fiatalok hajtottak végre. Az Erdélyi Református Egyházkerület által finanszírozott és a kolozsvári Pósta Béla Egyesület által koordinált projektnek köszönhetően, sikerült beazonosítani a 18. századi templom soha meg nem épült tornyának alapozását az épület nyugati bejáratánál. A templomtorony belséjéből és a körülötte lévő rétegekből gazdag római leleltanyag is előkerült, hiszen az ókori település ide is kiterjedt.

thumbnailAz ásatások másik színhelye a Kemény család gyümölcsöse volt. Itt egy feltételezett kápolna, vagy kisebb templom nyomait keresték, melyekről már az 1970-ben folytatott kutatások is említést tettek. A geofizikai mérések eredményeire támaszkodva sikerült feltárni a sekrestye, a szentély, valamint a Kemény család boltozott kriptájának egy részét. Azonban további kutatásokra van szükség az építés pontos datálásához.

DSC_0609A közönség további kérdéseket is feltehetett az ásatásokkal kapcsolatban, mind az előadónak, mind pedig a jelenlévő és a kutatásban is résztvevő múzeumi munkatársaknak. A rendezvény záróakkordja a szeretetvendégség volt.

Díjazták a mikházi principia védőépületének tervét

diiijjj

A Magyar Építőművészek Szövetsége által meghirdetett “fiatalok_feketén_fehéren” című pályázatra összesen 53 munkát nyújtottak be, ebből végül 25 tervet választottak ki a kiállításra. A nemzetközileg is elismert építészekből álló szakmai zsűri  öt pályamunkát díjazott. Cseh András, Galántai Gergely, Karlovecz Ádám és Lévay Áron Farkas a tagja annak a csapatnak, akik szintén díjban részesültek. Az általuk tervezett védőépület a mikházi római tábor parancsnoksági épületének (principia) romjait hivatott bemutatni és megóvni az időjárás viszontagságaitól. Mind a környező táj, mind a Régészeti Park már meglévő elemei inspirációként hatottak a tervezőcsapat számára. Ezúton is gratulálunk nekik!

A tervről részletesen itt lehet olvasni.