Lövészárkok háborúja

A Maros Megyei Múzeum sok szeretettel meghívja önöket a Lövészárkok háborúja. A Nagy háború a légirégészet látszögéből című kiállítás magyar nyelvű megnyitójára. A megnyitó alkalmából szervezett szakmai tanácskozásra 2019. március 27-én, szerdán, 16 órától a marosvásárhelyi Néprajzi és Népművészeti Múzeum épületében (Rózsák tere 11. szám) kerül sor.
A konferencia programja:
16:00-16:05 Soós Zoltán múzeumigazgató köszöntő beszéde
16:05-16:15 Pánczél Szilamér: Marosmentiek a Nagy háború lövészárkaiban. Kutatás és muzeológia
16:15-16:30 Sárándi Tamás: Maros megye mint első világháborús hadszíntér
16:30-16:45 Szabó Máté: Határterület. Stratégiai viszonyok a Kelemen- és a Görgényi-havasok előterében
17:00-17:15 Könyvbemutató

Plakat_legi_regeszet_5_CtoC.cdr

Krumpliföldből parkot

Kedves barátok és munkatársak!

Amint azt biztosan tudjátok, 2015 óta a mikházi régészeti park fejlesztésén munkálkodunk. A park bővítése új területek megvásárlása által valósulhat meg, amely sok pénzbe és időbe kerül. Ennek érdekében a Rózsa Sándor 2. Népi Közpénztékozló Alap kiírására nyújtottunk be pályázatot, ahol sikerült bejutnunk a második fordulóba. Jelenleg a Ti támogatásotokra van szükségünk, ezért megkérünk, hogy szavazzatok a pályázatra (Bejelentkezés + like) és ne feledjétek, hogy minden szavazat kincset ér! Továbbá arra kérünk mindenkit, hogy segítsen a szavazás népszerűsítésében is!

A pályázat leírásából kiderül, hogy a támogatást a régészeti lelőhelyen húzódó egyes területek megvásárlására fordítanánk és Mikházi Morzsinak egy állandó lakhelyül szolgáló házikót szeretnénk építeni.

Március 15-ig lehet szavazni!

Link: https://webapps.mkkp.party/rosanekateka/…
Pályázat elnevezése: Krumplifüldből parkot

RS2019-14_image_0

Építészeti kiállítás identitásról és kultúráról

Öt év IDENTITÁS ÉS KULTÚRA: 2013–2017. címmel 2018. november 30-án (pénteken) 19.00 órakor kiállítás nyílik Marosvásárhelyen, a Történeti és Régészeti Múzeum várbeli kiállítótermében.plakat identitas copyA kiállított munkák alapanyaga a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékének hallgatói és oktatói együttműködésével zajlott mikházi felmérő táborok eredményeként állt össze. A terepgyakorlatok egy többéves nemzetközi kutatási projekt (A RÓMAI LIMES MINT EURÓPAI KULTÚRTÁJ) keretében valósultak meg. Az építészhallgatók a budapesti egyetem által az elmúlt öt évben megszervezett Tudományos Diákköri Konferencián hasznosíthatták azerdélyikutatások eredményeit, és a Maros megyei római lelőhelyek örökségvédelmi és turisztikai hasznosításának lehetőségeit vizsgálták.

XII. Erdélyi Magyar Régészeti Konferencia

A Maros Megyei Múzeum és a Pósta Béla Egyesület szervezésében, november 30. és december 2. között sor kerül a XII. Erdélyi Magyar Régészeti Konferenciára. Az esemény a marosvásárhelyi várban, a Történeti és Régészeti Múzeum épületében fog zajlani. Az érdeklődők a különböző történelmi korszakokat, őskort, ókort, népvándorlás kort és középkort átölelő, szakemberek által bemutatott előadásokat hallgathatnak meg. Emellett külön érdekességként emelhető ki a kutatástörténeti blokk, amelynek előadói az elmúlt századok kutatóinak munkásságát mutatják be.

konf plakat_CtC

Tanásatás Dácia keleti határán

Az elmúlt egy hónap folyamán romániai, németországi és magyarországi kutatók és diákok régészeti ásatásokat végeztek a mikházi római katonai tábor parancsnoki épületében és a településen. A parancsnoki elpületnél folyó ásatások a struktúra délkeleti sarkánál található helyiségek feltárására koncentráltak, míg a vicus-ban egy római kerámiával teli hulladékgödröt és egy kultikus nyomokra utaló réteget kutattak a régészek és régészhallgatók. A parancsnoki épületben az utolsó fázis padlószintje és az ahhoz tartozó falalap maradványok kerültek kutatásra. A vicus-ban található hulladékgödör betekintést nyújt a mikházi kerámiagyártás világába és a Kr.u. 2. századi edényformák repertóriumát bővíti, ugyanakkor a kígyósedények és füstőlőtálak jelenléte kultikus tevékenységekre utal. A kiváló hangulat mellett a hallgatók rengeteg tudásra és tapasztalatra tettek szert.

DSC_0874

DSC_0879DSC_7234

A hangulatot fokozta a 6R Régészet Napja rendezvény, amelyre augusztus 11-én került sor. A látogatók a változatos múzeum pedagógiai tevékenységek mellett előadásokat hallhattak és részt vehettek egy igazi régészeti ásatáson. A napot a különleges Tájoló elnevezésű kilátó avatása koronázta, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak projektje alapján jött létre.

DSC_6854collage