Előadás a 2019-es marosvécsi ásatásokról

DSC_0601A Vécsi esték programsorozat keretén belül Pánczél Szilamér Péter, a Maros Megyei Múzeum régésze tartott előadást a 2019-ben folytatott marosvécsi ásatásokról. A református templom felújítási munkálatai miatt szükség volt diagnózis ásatásra is, melyet a múzeum munkatársai, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem régésztanhallgatói, valamint marosvécsi fiatalok hajtottak végre. Az Erdélyi Református Egyházkerület által finanszírozott és a kolozsvári Pósta Béla Egyesület által koordinált projektnek köszönhetően, sikerült beazonosítani a 18. századi templom soha meg nem épült tornyának alapozását az épület nyugati bejáratánál. A templomtorony belséjéből és a körülötte lévő rétegekből gazdag római leleltanyag is előkerült, hiszen az ókori település ide is kiterjedt.

thumbnailAz ásatások másik színhelye a Kemény család gyümölcsöse volt. Itt egy feltételezett kápolna, vagy kisebb templom nyomait keresték, melyekről már az 1970-ben folytatott kutatások is említést tettek. A geofizikai mérések eredményeire támaszkodva sikerült feltárni a sekrestye, a szentély, valamint a Kemény család boltozott kriptájának egy részét. Azonban további kutatásokra van szükség az építés pontos datálásához.

DSC_0609A közönség további kérdéseket is feltehetett az ásatásokkal kapcsolatban, mind az előadónak, mind pedig a jelenlévő és a kutatásban is résztvevő múzeumi munkatársaknak. A rendezvény záróakkordja a szeretetvendégség volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük