Prezentare despre săpăturile de la Brâncovenești

Szilamér Péter Pánczél, arheolog al Muzeului Județean Mureș, a fost invitat să țină o prezentare despre săpăturile din anul 2019 de la Brâncovenești. Datorită lucrărilor de renovare la biserică, au fost necesare cercetări arheologice, care au fost efectuate de către arheologii de la Muzeul Județean Mureș, studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai și tinerii de la Brâncovenești. Proiectul a fost finanțat de către Eparhia Reformată din Ardeal și coordonat de către Asociația Pósta Béla din Cluj-Napoca. În urma cercetărilor a fost identificată baza turnului de clopot neterminat din secolul 18. Cauza pentru care acesta a rămas nefinalizat, rămâne o întrebare. Datorită faptului că biserica a fost construită pe așezarea de Epoca Romană, au fost descoperite multe vestigii care aparțin Antichității.

DSC_0601

Cealaltă locație de cercetare a fost în livada familiei Kemény. Scopul a fost de a cerceta o capelă sau o biserică mai mică, care a fost semnalat și în urma săpăturilor din 1970. Cu ajutorul datelor geofizice și în urma săpăturilor, sacristia, absida și o parte din cripta familiei Kemény au fost localizate. Însă pentru datarea construției sunt nevoite cercetări ulterioare.

thumbnail

Publicul a avut șansa de a pune întrebări, nu numai pentru dl. Pánczél, dar și celorlalți specialiști prezenți. Evenimentul s-a sfârșit cu un agape.

DSC_0609

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *